Gamla värdefulla bilar

Många bilar ökar i värde och många gamla bilar är redan värdefulla. Ett exempel är sportbilen Mercedes-Benz SL. Man kan idag köpa en sådan för cirka 100 000 kronor. Just denna bara ökar i värde. Det är handlar om efterfrågan på vissa bilar och karisma. Så länge det finns massor av bilentusiaster så finns värdet i bilarna kvar. Ett så kallat bruksvärde på en bil brukar minska efter 15 till 20 år, men inte för vissa modeller som bara stiger i värde. Och det är här de berömda bilentusiasterna kommer in i bilden och köper upp de bilar de anser är finast. Så skall man köpa en så kallad samlarbil är det just när de sjunkit i pris som man skall passa på. Redan för 20 år sedan hade de moderna bilarna både centrallås, luftkonditionering och bra komfort och så är de betydligt skojigare att åka omkring i.

I juli år 2018 såldes två gamla bilar av arvsfonden och de var bägge av märket Mercedes 300 SL roadster, en av 1963 års modell som bara gått 135 mil och en från 1956 som dörrarna öppnas uppåt på. (Dessa kallas måsvinge.) Dessa två bilar kommer att auktioneras ut och de kommer att inbringa flera miljoner kronor. (Bara roadstern kommer att gå för minst 15 miljoner.)

År 2014 upptäcktes en bil-gömma i en ladugård i Frankrike med cirka 60 bilar som var historiska. Dessa bilar är värderade till mellan 24-28 miljoner euro. En av bilarna är en Ferrari 250 GT SWB California Spyder från 1961 som endast finns tillverkade i 37 exemplar. Denna ladugård har stått i över 50 år innan den upptäcktes. Samlingen har ägts av Roger Baillon som var en av de största tillverkarna inom transportsektorn under 1900-talet i Frankrike. Från början var det cirka 200 bilar i samlingen, men hälften såldes under 70-talet på grund av ekonomiska bekymmer. Baillon har lyckats hålla bilarna hemliga mycket länge.

Det fanns bilmodeller från: Auto Union, Talbot-Lago, Bugatti, Renault, Citroen, Porsche, Delahaye, Packard, Facel Vega, Maserati, flera Ferrari, Lancia, Hispano och Jaguar. Detta är den största bilsamlingen sedan “Schlumpf Collection” upptäcktes.

Exklusiva bilar

Ytterligare några exklusiva bilar som kommer att skjuta i höjden vad det gäller priset är: Porsche 911 och Ferrari 355. För några år sen kostade de cirka 300 000 att köpa och nu går de på över 500 000 kronor. Alfa Romeo GTV kostar idag snart 100 000 kronor och i mitten av 80-talet var detta en av världens vackraste bilar.

Jaguar XJR på 320 hästar kostar om cirka 10 år ungefär 100 000 kronor, så dessa stiger också bra i pris.

År 2018 hittades ytterligare en bil-samling på Frölunda gård. Där fanns 21 stycken veteranbilar, bland annat några Fiat 600 från 50-talet, några Peugeot 404 från 60-talet och några Volkswagen-bubblor. Många av dessa bilar går att renovera och andra kan säljas som reservdelsbilar. Har man pengar och tid fungerar det mesta. Det kommer att bli en “bondauktion” av det hela. Runt om i Sverige i gömda lador kan man fortfarande göra riktiga “fynd”.

© 2021 VW Varmland