Chevrolet

Chevrolet är ett klassiskt amerikanskt bilmärke som tillverkat bilar ända sedan 1911. 

Trots att märket kanske är bland det mest amerikanska man kan komma på så finns det en koppling även till Europa då det är uppkallat efter grundaren och racerföraren Louis Chevrolet som ursprungligen kom från Schweiz, men som så småningom emigrerade till USA. Märket förkortas ofta i tal till bara Chevy. Chevrolet blev redan sju år efter sin start en del av den stora bilkoncernen General Motors eller GM som de även kallas. Även om bilar av märket säljs runt om i världen och kan få tags på i princip var som helst så är deras huvudmarknad USA och Nordamerika och en del svårigheter har uppstått när de försökt lansera sig i till exempel Europa. För den som vill ha en klassisk amerikanare eller en av de nyare modellerna kan ett besök på Blocket vara av värde.

Historia

Sedan starten 1911 då Chevrolet tog sig an att konkurrera med ikoniska T-Forden så har de lyckats sälja över 100 miljoner bilar. Man lyckades även med att slå den senare då Chevan var betydligt billigare och snabbare. Från 50-talet och framåt till tidigt 70-tal så var märket inne i en storhetstid. Corvette, ett av Chevrolets mest ikoniska märken och modell, kom på tidigt 50-tal och är fortfarande en del av utbudet. Senare på 50- och 60-tal kom klassiker som Impala och Corvair. Dessa modeller gjorde att de under perioden hade nästan en tredjedel av den amerikanska marknaden. I Europa så hade Chevrolet det svårare. GM köpte Daewoo på 2000-talet och kallade deras modeller Chevrolet i Europa men beslöt sedan 2015 att de i princip inte ska säljas i Europa då de inte vill konkurrera med andra märken i sitt sortiment. Klassiska Corvette kan dock fortfarande köpas.

Klassiska och nutida modeller

Camaro var en av de modeller som bidrog till att ge tillverkaren den image av tuffa amerikanska bilar. Introducerad på sena 60-talet och med ett säreget fräckt utseende så har den blivit en långkörare som fortfarande finns i sortimentet. Många ser troligen på den som en lågprisvariant av den betydligt dyrare och motormässigt starkare Corvetten men med lite arbete så kunde dens kapacitet förbättras och den användes en hel del inom olika typer av racing. Corvette är Chevrolets sportbil nummer ett och tillverkas fortfarande. Den sågs som ett svar på de europeiska sportbilarna och fick när den introducerades nydanande tekniska lösningar. Idag är det en av bilvärldens mest ikoniska bilar.

Chevrolet Impala ’67

Chevette är namnet på Chevrolets småbilsmodell, en typ av bil som kanske märket inte normalt associeras med. Den sålde relativt bra när den tillverkades mellan 1976-87 och fick även positiva initiala reaktioner. På senare år har dock åsikterna vänt och numera kritiseras den ofta för att vara för kraftlös och oinspirerat gjord.

Racing

Förutom att tillverka bilar så deltar Chevrolet även i en mängd olika racingtävlingar runt om i världen, och ofta med framgång. I Amerikanska NASCAR så är de den mest framgångsrika tillverkaren. De har även vunnit en mängd vinster i IndyCar  under åren. Mer tillfälligt har de deltagit i europeiska tävlingar som till exempel British Touring Car Championship.

© 2021 VW Varmland