10 bästa Lamborghinis sedan starten – del 2

Detta blir den andra och sista delen i detta blogginlägg gällandes ett av världens bästa bilmärken, i mina ögon sett, självaste Lamborghini. Sedan starten 1963, när Ferruccio Lamborghini drog igång verksamheten, har företaget producerat en mängd enastående och viktiga bilar, från den första 350 GT till en av de läckraste de någonsin byggt, Veneno. I del ett tog jag en närmare titt på de ikoniska modellerna Miura, Countach, Diablo, Espada, Gallardo och som sagt min personliga favorit, Veneno. I detta inlägg tittar jag närmare på Urraco, Jalapa, Reventon, Sesto Elemento och Aventador. Som ni kanske märker har jag valt att utelämna en rad olika modeller från listan så som Murciélago, Huracan och Islero med flera. Skulle jag lista alla modeller som företaget gjort, då skulle jag behöva skriva både en del tre och fyra så istället valde jag att fokusera på ovan nämnda modeller istället

Topp 10 Lamborghinis

Nedan har ni de fem sista modellerna jag valt att titta närmare på, utan någon direkt inbördes ranking eller ordning.

1Plats 5 – Urraco var en modell som Lamborghini tillverkade under perioden 1972–79. Trots att modellen introducerades för allmänheten redan 1970 så blev den inte tillgänglig för köp förrän 1972. Detta var en Lamborghini med plats för 2+2 personer och tanken var att det skulle vara en billigare variant till deras egna Miura samt en konkurrent till Ferrari Dino och Maserati Merak. 791 bilar tillverkades under dess livstid.

2Plats 4 – Jalapa var en modell som tillverkades mellan 1981 till 1988. Namnet härstammar från en känd typ av tjurar som ofta användes i tjurfäktning. Tanken bakom denna modell var att det skulle vara, precis som Urraco, ett billigare alternativ till alla Lamborghini intresserade, till dom som inte hade råd att köpa deras flaggskepp under denna period, Countatch. Totalt producerades det 410 stycken bilar av denna modell under de sju år den fanns i produktion, knappt en femtedel av alla de Countach som tillverkades.

3Plats 3 – Reventon presenterades 2007 och producerades under 2 år där totalt 21 bilar tillverkades. Det låga antalet tillverkade bilar berodde på att denna Lamborghini var den hitintills dyraste lambon som någonsin sålts då prislappen låg på $2 miljoner, motsvarande 18,2 miljoner kronor omvandlat till dagens valutakurs. Högsta uppnådda hastighet med denna bil registrerades i Förenade Arabemiraten, och mätte hela 331 km/tim.

4Plats 2 – Sesto Elemento producerades endast i 20 exemplar under 2011, enda tillverkningsåret av modellen. Den övertog också platsen som dyraste Lambo, med ett försäljningspris som var 10% högre än Reventons $2 miljoner, alltså $2,2 miljoner vilket motsvarar dryga 20 miljoner kronor. För detta fick man en 5,2 liters V10 motor med 570 hästkrafter

5Plats 1 – Aventador är en modell som Lamborghini började tillverka under 2011 och som tillverkas än idag. Från start var tanken att man skulle begränsa tillverkningen av bilen till max 4000, 99 bilar färre än Murciélagos men under 2016 nådde man 5000 tillverkade bilar, vilket gör denna till den modell som sålts i nästflest exemplar till dags datum bakom den ”tråkiga” Gallardo som tillverkades i hela 14 000 exemplar. Baspriset för en Aventador idag ligger på $393,695 i USA, betydligt billigare än både Sesto Elemento och Reventon. Bilen levereras med en 6,5 liters V12 motor som levererar 690 hästkrafter.

© 2021 VW Varmland