10 bästa Lamborghinis sedan starten 1963 del 1

Lamborghini är ett bilmärke som har sina rötter i Italien, där företaget drog igång 1963 efter att Ferruccio Lamborghini, då en framgångsrik och förmögen man, beslutat sig för att utmana Ferrari och bygga en sportbil i samma klass, om inte bättre. När den första Lamborghinin presenterades året därpå, 350 GT, stod det klart att han inte var galen, som många trott när han gick ut med nyheten att han tänkte utmana Ferrari. Den allra första bilen som producerades var en riktig skönhet och en sportbil av absoluta världsklass, helt klart en utmanare till Ferrari.

Sedan dess har vi sett en mängd olika Lamborghini modeller komma och gå. I detta inlägg tänkte jag ta mig en närmare titt på tio av dem, i mina ögon, mest ikoniska av alla modeller, från start till dags datum.

Topp 10 Lamborghinis

  • 110 – Miura som tillverkades från 1966 till 1972 hade en 3,9 liters V12 motor men det som var så speciellt med denna var att det var den allra första bilen med en mittmonterad motor. Denna modell bäddade vägen för så gott som alla supersportbilar ni ser på vägarna idag.

 

  • 29 – Countach producerades under perioden 1974-1990 och levererades med flera olika motoralternativ, från 4 liter upp till 5,2 liters V12:a. Detta var en bil som fanns på många pojkars väggar under 80-talet, inklusive min egen.

 

  • 8 – Diablo var modellen som ersatte Countach, och trots att den hade stora skor att fylla lyckades den göra detta med råge. När den introducerades 1990 höjdes den till skyarna av alla bilfantaster. Bilen tillverkades från 1990 till 2001 och levererades med en 5,7 liters V12:a. Bilen var en vidareutveckling av den tidigare populära modellen Countach fast i en modernare tappning.
  • 37 – Espada var en raritet i sig, en fyrsitsig Lamborghini, något som man inte direkt förknippar med detta varumärke men något som man ändå valde att bygga på 70-talet. Tidiga modeller levererades med en 4-liters V12 som levererade 325 hästkrafter. Senare versioner fick till och med ännu mer hästkrafter vilket gjorde att det var väldigt få fyrsitsiga bilar som lyckades hänga med. Samtidigt var det nog också en av de fulaste av alla Lamborghinis som någonsin tillverkats.
  • 46 – Veneno är som att gå från ena änden av spektrumet till den andra, från Espada som kanske är den minst attraktiva av alla Lamborghinis till Veneno som I mina ögon är den råaste och tveklöst tuffaste av alla modeller. Den har verkligen en karaktär som bara skriker, ”försök inte ens”. Detta är också en av de mest extrema av alla modeller med en 6,5 liters V12:a som levererar otroliga 740 hästkrafter. Ta en närmare titt på bilden och döm själva, men då detta var ett specialprojekt så tillverkades endast fyra exemplar av bilen, varav tre nådde marknaden och som såldes direkt.
  • 5 – Gallardo är i mina ögon den tråkigaste av alla moderna Lamborghinis som byggts. Denna modell tillverkades från 2003 fram till 2013 och är den bäst säljande bilen av alla i Lamborghinis historia. Över 14,000 bilar byggdes och det är lite därför som jag anser den som ”tråkig”, det är en massproducerad sportbil, inget som jag förknippar med märket Lamborghini. Det ska vara en sportbil som tillverkas i en begränsad upplaga som gör den lite speciell och inte ”alldaglig” som Gallardon.

© 2021 VW Varmland